Reakcia na pastiersky list zo dňa 11.11.2007

Biskupi Slovenska vydali dňa 11.11.2007 biskupský list, ktorý bol prečítaný v jednotlivých kostolov pri nedeľných omšiach. (http://www.kbs.sk/?cid=1194862613)

Dovolil som si naň reagovať a dokonca som poslal moju reakciu na adresu predseda.kbs@ksb.sk dňa 13.11.2007 a čakám reakciu, ktorej sa možno nedočkám...
Nech sa páči, tu je prepis odoslaného mailu:


Je možné milovať? Moja odpoveď znie ÁNO, ale nie cestou, ktorú káže cirkev, ale cestou prirodzeného vývoja človeka, lásku je možné cítiť v každom veku, stave, psychickom, či fyzickom rozpoložení človeka. Ale rozhodne tvrdenie, že boh je láska je prinajmenšom zavádzajúce (aj keď to niekto napísal do „svätej“ knihy, zvanej biblia). Boh je všetkým – podľa veriacich a tým pádom je aj zločinom, terorizmom, klamstvom, sadizmom, nenávisťou, závisťou a inými živlami –a keď toto veriaci priznajú, ja uznám, že z hľadiska veriacich môže byť boh láskou... Ale poďme k spomínanému čítaniu z druhej knihy Machabejcov. Časť hovoriaca o matke a jej siedmich synoch nám jasne ukazuje, aká môže byť viera zbytočne slepá a uškodiť človeku, veď synovia verili, že život prijali od boha a z jeho ruky ho opäť prijmú. Keď boh, vo svojej dokonalosti vidí utrpenie svojich ovečiek, nechá ich zomrieť mučeníckou smrťou. TOTO je to čo chcete, vážení veriaci? Veriť v tvora, ktorí je všemocní, ale nechá vás umrieť krutou smrťou a nezasiahne, keď ide naozaj do tuhého a práve vtedy by mal brániť svojich stúpencov? Každá inteligentná spoločnosť (jej zástupcovia) patrične reagujú nato, keď jej obyvateľov niekto plieni – snaží sa ich ubrániť. Ale Váš vodca sa nesnažil ubrániť ani tých siedmich synov, na ktorých utrpenie sa musela dívať ich matka. A ak je hrdinstvom dívať sa na smrť svojich detí a nepokúsiť sa o záchranu ich životov, tak potom nech je pre Vás hrdinstvom, ak nezabránite, alebo sa nepokúsite zabrániť žiadnemu zločinu, ktorého ste svedkom. A na otázku „Či nás svet veľakrát – priamo alebo nepriamo pod rúškom pokroku a tolerancie – nevyzýva zaprieť Boha, opustiť vieru a zanechať čistú lásku?“ Všetko je vôľa Božia! Takže podľa kresťanskej logiky zaprenie Boha a opustenie viery je vôľou božou...
Ďalšia vec, ktorá nemá s citom a láskou nič spoločné je zákaz potratu, ktorý hlásate. Necháte dieťa, ktoré má vrodené telesné vady (a sú jasné už pri vytváraní života) narodiť sa a pritom viete, že do pár mesiacov od narodenia umrie? Toto utrpenie pre rodičov nazývate víťazstvom a láskou a božou vôľou? Utrpenie ľudí nazývate vôľou božou, aj keď to hlásate nepriamo. A k eutanáziám. Ukončenie vlastného života na vlastnú žiadosť považujem za vrchol ľudskosti a pochopenia. Necháte ľudí trpieť pri smrteľných a bolestivých chorobách a pritom viete, že je za ne zodpovedný váš boh. Veď kto iný, veď všetko je vôľa božia. K takémuto božstvu vy vzhliadate, k božstvu, ktoré ľudí núti trpieť... A k sexu v puberte, homosexuálnym vzťahom, či pohlavnému životu pred a mimo manželstva? Toto je kapitola, o ktorej by cirkev sama o sebe mala pomlčať. Či sa vo vašich radoch ustavične nenachádzali (dokonca aj v radoch Vašich pápežov v dávnej minulosti) a nenachádzajú pedofili a sexuálni devianti? (alebo pedofília vám nevadí, keď v tomto liste nebola spomínaná) Nevadia Vám nemanželské deti, či milenky ľudí, hlásajúcich slovo „božie“? Vy o láske nemáte ani páru, ani slychu. Ľudia žijúci bez ukojených aj základných ľudských (živočísnych) potrieb – potrieb každého žijúceho tvora, nemôžu vedieť, čo to je láska. A k láske medzi dvoma ľudmi (nehovorím o láske medzi matkou a synom a podobných variantách) patrí aj sex – ako vrchol dokonalého spojenia svojich citov a prežita úžasných okamihov s milovanou osobou a to nemá ani špetku spoločné s manželstvom a Vašim zákonom.
Záver: Áno, pravá láska existuje, ale s uznávaním náboženských zásad nemá nič spoločné. Náboženstvo je len viera v niečo, čo sa nikdy nezakladá na reálnom základe.

14 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

ta znas co? precitaj si radsej nejaku normalnu knizku (napr. varime v mikrovlnnej trube) a nemarni svoj mlady zivot citanim takych sprostosti ala Machabejci brothers ci co a reagovanim na ne. ta ne?
p.s. aj som zvedavy na reakciu od tych pastierov :)

viva la resistance
ZOLTAN

Ježiš povedal(a)...

No, na reakciu stále čakám, ale nič... čo narobím, asi cirkev nemá k tomu, čo dodať...

Anonymný povedal(a)...

podpisujem mail v plnom znení :-) myslím, že reakcie sa ale nedočkáš, majú asi zakázané komunikovať s ľuďmi s názorom :-)

Anonymný povedal(a)...

Tak ked sa uz pripajame, tak sa tiez hlasim. :-) Inak dobry blog, aj ked jednou gulkou vojnu nevyhras
Marko

Anonymný povedal(a)...

tak nejak citam tvoje clanky...a teraz neviem ci si apriori proti cirkvy alebo bohu...lebo ved v tom je dost obrovsky rozdiel.

dafog@pobox.sk

Anonymný povedal(a)...

podla mna je nabozenstvo len strata casu

Anonymný povedal(a)...

a krestanstvo a ine hlavne nabozenstva ,su len sekty ktore prerastli vo velke nabozenstva,ako hovorim je to strata casu a penazi

Anonymný povedal(a)...

ked uveri bludu jeden clovek je blazon.
ked uveri bludu zopar ludi je to sekta.
ked uveria mohy je to nabozenstvo!!!!!

Anonymný povedal(a)...

tak pocuj drahy priatelu..ty si asi neuvedomujes ze cely set je zdanlyvo postaveny na dualite..lebo den nekonci dnom a ani ohen nehasi ohen..voda je to co ho hasi a noc to co hasi den..tak aby si pochopil tak aj hmota ma iny rozmer..aj Pani vedci:D:d to potvrdili..aj ked dost neskoro.a potvrdili aj to ze vsdko je myslienka..i ked zatial sa zaobaluju do slova energia,ale je to myslienka..parafrazy nabuduce..takze ked je vsedko myslienka tak je to myslienka tvoriva..a co nou asi tak je? je to Boph..on je vsedko..a aby si pochopil dalej Boh -myslienka..je prestuúpny celym tvorstvom..cize aj tvoje telo je myslienka..tak ako tvoji rodicia mysleli pri pocati..splodime syna..tak ta zhmotnili..tak ako architekt v mysli vydi stolicku tak ju zhmotni ked ju postavy..vydis paralelu?? .svetlo tma?..clovek ma taktiez svoju paralelu..telo-hmota ---duch -myslienka-nehmota....takze tim padom je tvoj blog cisto propagovanim nepochopenia..Boh je laska..preco sa nepresvedcis ale pises ako slepy strelec? ..o com to je?

Ježiš povedal(a)...

boh je laska? nie! boh je vsetkym. takze boh nemoze byt len dobrom, boh musi byt predsa aj zlom. to znamena, ze boh je aj vsetkym svinstvom pachanym na ludoch. boh je to, co ludom sposobuje rakovinu, co ich nuti sa vrazdit vo vojnach. boh je aj vsetkym hnusom sveta. to by mal byt pravdivy pohlad veriaceho,ktory si poriadne precital bibliu, pretoze boh je vsetkym, teda aj zlom. A ja som clovek, co neveri na bubakov, takze sa neklaniam ani vymyslenym postavickam a ani predstavam ludi vedenych davovou psychozou.

Anonymný povedal(a)...

Ako sa darí syn môj?

A teraz vážne... Som rád, že som narazil na tento blog, máš moje sympatie. Som rád, že som našiel niekoho, kto zdiela podobné názory ako ja.

boh@seznam.cz

Anonymný povedal(a)...

si riadne mimo........co beries? to nic ,casom prides na vela veci sam!

Ježiš povedal(a)...

neberiem nic... toto je nazor asi veriaceho, ze clovek s inym nazorom musi nieco brat, pretoze krestanske chapanie je dostatocne netolerantne voci comukolvek inemu. Vlastne ono je to s kazdym nabozenstvom tak.

Ten vykricnik na konci vety, ze casom pridem na vela veci sam je cool, skoro som sa zlakol, kazdopadne je to prirodzene, ze ludia sa dozvedaju nove veci, ale jedno viem, ze ty asi az po smrti zistis, ze boh nieje. Skoda, ze cely zivot preseries v klamstve a lzi a nakoniec si to nebudes ani uvedomovat, v akom klamstve si zil...

Anonymný povedal(a)...

Ja mám rada moslimov, židov, ateistov, kohokoľvek :) ale som kresťanka :) ach, len prosím nech ťy Pán osvieti inak to s tebou skončí zle :( a ty niečo berieš! a vieš čo o je? najhoršia droga! droga zla, nechápania, nenávisti! toto berieš!